В КНУ відзначили Міжнародний день прав людини

15 грудня 2022 року, з нагоди відзначення Міжнародного дня прав людини в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулась науково-практична конференція на тему “Забезпечення прав людини в умовах воєнного стану в Україні” за участі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, військовослужбовців та міжнародних гостей.


Організатори: Навчально-науковий інститут права КНУ імені Тараса Шевченка (кафедра конституційного права, кафедра адміністративного права та процесу, Центр прав людини та урядування).


Відкрив захід ректор Університету Володимир Бугров, який привітав учасників і учасниць та відзначив важливість і актуальність теми конференції у такі складні для нашої держави часи: “Науковці несуть окрему місію, адже мають проаналізувати проблеми та запропонувати шляхи їх розв'язання. Права людини в умовах війни - це окремий пласт такої відповідальної роботи, який має сприяти державі та громадянському суспільству для того, щоб ці права було забезпечено на належному рівні”. Далі з вітальними промовами виступили директорка Навчально-наукового інституту права Оксана Васильченко, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, а також Іріне Курдадзе - директорка Інституту міжнародного права Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі.


Вітальну частину модерувала завідувачка кафедри конституційного права Ольга Лотюк.


Далі роботу продовжили у форматі панельної дискусії, яку модерував завідувач кафедри адміністративного права та процесу Петро Діхтієвський. З доповідями про проблеми забезпечення прав людини в умовах воєнного стану виступили: Володимир Лямзін (Начальник Центрального управління цивільно-військового співробітництва Генерального штабу Збройних Сил України), Олександр Москалюк (доцент кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка), Тетяна Олексіюк (Віце-Президент Групи спеціалістів з Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів), Тетяна Коломоєць (декан юридичного факультету Запорізького національного університету), Тетяна Слінько (завідувачка кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого), Петро Стецюк (суддя Конституційного Суду України у відставці, науковий консультант з правових питань Центру Разумкова), Ігор Коропатник (начальник кафедри правового забезпечення Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка), Павло Крайній (заступник декана юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича), Марина Міхровська (докторантка Київського національного університету імені Тараса Шевченка) та інші науковці.


Учасники та учасниці конференції в дружній науковій дискусії обговорили окремі актуальні проблеми прав людини, тому за результатами роботи буде опубліковано електронну збірку наукових повідомлень.


Завдяки відважній службі Збройних Сил України, наукова подія з нагоди Міжнародного дня прав людини 2022 відбулась у безпечний час без скасування і перенесення. Все буде Україна і права людини!


Також новину про цю подію можна знайти на вебсайті Університету.

А також на вебсайті ННІ права КНУ імені Тараса Шевченка.