Міжнародний захід з нагоди Дня Конституції 2022 в КНУ

30 червня 2022 року в Навчально-науковому інституті права Київського національного університету імені Тараса Шевченка проведено Міжнародний круглий стіл «Сучасний конституціоналізм: нові виклики, цінності та євроінтеграційні перспективи». Захід організувала кафедра конституційного права з нагоди відзначення Дня Конституції України.


Концепція круглого столу відповідає рекомендаціям Міністерства освіти і науки України про впровадження тематики європейської інтеграції в освітній процес та тематику наукових досліджень (лист МОН від 28 червня 2022 року № 1/7112-22).


Учасників заходу привітала Олена Орлюк, директорка ННІ права, яка наголосила на актуальності конституційних перетворень у процесі відбудови Української держави: “Конституціоналісти відіграють важливу роль у державотворчих процесах, які сьогодні відбуваються щоденно: як на військовому фронті, так й дипломатичному, юридичному, освітньо-науковому тощо. Усі сфери потребують експертної оцінки, розробки плану дій та визначення юридичних гарантій для відновлення миру і безпеки в Україні, відповідно до вимог європейських стандартів, верховенства права і загалом Конституції України”. До присутніх також звернулась Ольга Совгиря, народний депутат України, постійний представник Верховної Ради України в Конституційному Суді України, та розповіла про діяльність парламенту в умовах воєнного стану, особливості захисту конституційних прав людини і громадянина під час війни, а також співпрацю Верховної Ради із західними парламентами, які всіляко підтримую європейські перспективи України та перемогу нашої держави у війні з РФ.


Серед учасників Міжнародного круглого столу українські конституціоналісти з різних ЗВО, викладачі та аспіранти кафедри конституційного права ННІ права, а також міжнародні учасники з Республіки Польща та Канади.


Основний фокус доповідачів панельної дискусії зосереджувався на питаннях конституціоналізму у військовий час та нагальних політико-правових завданнях для України як кандидата на вступ до Європейського Союзу.


Роботу круглого столу модерувала Оксана Васильченко, завідувачка кафедри конституційного права ННІ права, а серед доповідачів: Владислав Федоренко (директор Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції України) на тему “Судова експертиза в механізмі захисту конституційних прав і свобод людини під час військової агресії РФ в Україні”, Тетяна Слінько (завідувачка кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого) на тему “Особливості дії норм Конституції України в умовах воєнного стану”, Петро Стецюк (суддя Конституційного Суду України у відставці, науковий консультант з правових питань Українського центру економічних та політичних досліджень ім. О. Разумкова) на тему “Проблеми реалізації конституційних положень щодо забезпечення незворотності європейського та євроатлантичного курсу України (фактор війни)”, Марк Воронов (завідувач кафедри конституційного і муніципального права Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна) на тему “Місцеве самоврядування в умовах воєнного стану: стан і ризики”, Юрій Бисага

(завідувач кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Ужгородського національного університету) на тему “Функціонування Конституції України в умовах війни”, Наталія Мішина (професорка кафедри конституційного права Національного університету "Одеська Юридична академія") на тему “ІТ-конституціоналізм та Конституція України 1996 року”, Микола Марчук (завідувач кафедри конституційного і міжнародного права Харківського національного університету внутрішніх справ) на тему “Конституційні засади воєнного стану в Україні”, Оксана Щербанюк (завідувачка кафедри процесуального права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича) на тему “Конституційна демократія в умовах війни”.


Серед представників кафедри конституційного права ННІ права своїми думками в межах дискусії поділились професор Олег Марцеляк, професор Андрій Євстігнєєв та доцент Олександр Москалюк.


Насамкінець, учасники підбили підсумки роботи та визначили актуальні напрями для подальших наукових експертних обговорень, які сприяють розвиткові сучасного конституціоналізму в рамках актуальних проблем для України: захист конституційних прав людини у період війни та післявоєнного відновлення, системні реформи в державі на шляху до набуття членства в ЄС, міжнародні гарантії безпеки, притягнення до відповідальності як держави-агресора, так й російських військових злочинців.


За інформацією ННІ права КНУ імені Тараса Шевченка