відбулась Міжнародна науково-практична конференція з прав людини

13 грудня 2021 року в Навчально-науковому інституті права Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Права людини як індикатор розвитку сучасної держави». Захід організували кафедра конституційного права, кафедра адміністративного права та процесу спільно з центром прав людини та урядування з нагоди святкування Міжнародного дня прав людини, який відзначають 10 грудня щороку.


Оргкомітет отримав більше 150 заявок від учасників з Києва, Харкова, Львова, Чернівців, Одеси, Запоріжжя та інших міст, а також представників з Польщі, Литви та Нідерландів.


Конференцію урочисто відкрив ректор Володимир Бугров, який відзначив важливість тематики заходу та сучасні виклики, з якими зіштовхуються держави та міжнародна спільнота сьогодні. Ректор наголосив на зусиллях, які докладає наукова спільнота, зокрема Шевченкового університету, задля вирішення проблем у сфері прав людини.


До присутніх з вітальним словом звернулась заступниця міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ольга Ревук, яка також є випускницею Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Робота конференції зосереджувалась на двох панельних дискусіях:

- Про сучасні тенденції у сфері прав людини та належне урядування з модерацією Оксани Васильченко (завідувачка кафедри конституційного права) та Петра Діхтієвського (завідувач кафедри адміністративного права та процесу);

- Загальна панельна дискусія у форматі відкритого мікрофону з модерацією Олени Сінькевич (професорка кафедри конституційного права) та Євгена Герасименка (директора Центру прав людини та урядування).


Під час основної панельної дискусії виступили: Доброхна Бах-Голецька (професорка кафедри європейського права факультету права та адміністрації Варшавського університету) на тему «Міжнародне право про права жінок та належне врядування», Олена Уварова (голова Міжнародної лабораторії бізнесу і прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого) на тему «Зобов'язання недержавних суб'єктів у сфері прав людини: вертикальний вимір», Євген Звєрєв (доцент кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права Національного університету «Києво-Могилянська академія») на тему «До питання про методологію оцінки якості законодавства України про вищу освіту в контексті реалізації принципу верховенства права та прав людини на вищу освіту в Україні», Тамара Горбачевська (аспріантка Вагенінгенського університету та Національного університету імені Ярослава Мудрого) на тему «Виключеність прав людини з правових норм і політик: необхідність мінімального правового стандарту захисту».


В частині адміністративно-правових аспектів слово мали Тетяна Коломоєць (декан юридичного факультету Запорізького національного університету) на тему «”Мовний іспит” як “фільтр” реалізації права особи на державну службу в Україні: новаційні практики правового регулювання та застосування», Мацей Серованець (Факультет права і адміністрації Університету Миколая Коперника) на тему «Обмеження конституційних свобод у Польщі під час пандемії Covid-19» та інші.


Насамкінець, учасники отримали іменні сертифікати про участь у міжнародному науковому заході.

За інформацією ННІ права КНУ імені Тараса Шевченка