науково-практичний круглий стіл
З нагоди міжнародного дня захисту дітей

30 травня 2024 року в Навчально-науковому інституті права Київського національного університету імені Тараса Шевченка з нагоди Міжнародного дня захисту дітей кафедрою конституційного права було організовано та проведено Науково-практичний круглий стіл на тему “Забезпечення прав дітей в умовах широкомасштабної збройної агресії: сучасні виклики та подолання наслідків в Україні”.

Із вітальним словом до учасників круглого столу звернувся ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, директорка Навчально-наукового інституту права Оксана Васильченко та завідувачка кафедри конституційного права Ольга Лотюк.

Всі присутні мали змогу послухати проблематику заявленої теми круглого столу із перших уст гостей та долучитися до обговорення.

        Першою серед спікерів заходу до слова була запрошена Представник Уповноваженого з прав дитини Ірина Суслова, яка зауважила, що Україна в цілому та Офіс Омбудсмана, зокрема, докладають усіх можливих зусиль з повернення депортованих або примусово переміщених дітей. Зокрема це відбувається на виконання плану дій Президента України «Bring Kids Back UA», у межах 4 пункту Формули миру Президента України (повернення додому військовополонених, цивільних заручників, дітей), відповідальним за який є Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Розповіла про маніпуляції даними про депортованих з України дітей з боку рф: згідно даних Child Rights Protection Center ця цифра становить близько 19,5 тисяч дітей, в той же час рф заявляє про 700 тис. дітей з України як таких, що перебувають на території рф. Також зазначала про Катар як державу-посередника, через яку передаються списки депортованих з України дітей рф, після цього країна-посередник спільно з українською стороною пропрацьовують методи, які дозволять якнайшвидше повернути дитину. Крім цього, вона розповіла про важливість роботи Центру захисту прав дитини, а також про безпрецедентність і складність самої процедури повернення кожної дитини, яка проходить  як спецоперація.

Радник - уповноважений Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук говорила про те, що сьогодні у світі, у правовому полі, є дуже чітко прописані міжнародні документи, які мали б працювати (мова йде про Женевську конвенція, Міжнародне гуманітарне право, Конвенцію захисту прав дитини і багато інших документів), на які опирався весь цивілізований світ і думав, що ці правила врятують дітей від будь-яких злочинів. Але, на жаль, як виявилося - на українських дітях сьогодні жоден із цих документів та механізмів не працюють, тому що країна-агресор абсолютно відмовляється виконувати будь-які правила, договори, меморандуми, які вона ж сама ратифікувала. Також акцентувала увагу на 6 грубих злочинах проти дітей та необхідних діях України для порятунку нашого покоління. Розповіла по надзвичайно складну роботу, яка активно проводиться з приводу прискорення переговорів щодо безпекової угоди та підтримки України різними країнами світу.

Консультантка Ради Європи, членкиня Європейського комітету із соціальних прав Алла Федорова порушила питання закріплення прав дітей на рівні європейського законодавства, розповіла про Стратегію Ради Європи щодо захисту прав дітей. Акцентувала, що Європейська соціальна хартія не застосовується в умовах військового стану, оскільки її положення не стосуються захисту прав дітей та підлітків в умовах збройної агресії, але норми статей 7 та 17 могли б бути застосовані до ситуацій недотримання згаданих в них прав, у тому числі через військові дії. Говорячи про стан виконання Україною взятих на себе зобов’язань, зазначила, що загалом ситуація в Україні відповідає лише пʼятьом пунктам Європейської соціальної хартії.

Начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора Юлія Усенко  акцентувала увагу на міжнародних злочинах щодо українських дітей і перспективах правосуддя.  Вона звернула увагу на статистичні дані про те, що станом на 29 травня 2024 року досудове слідство здійснюється у 3857 кримінальних провадженнях, пов'язаних зі збройною агресією рф проти України, вчинених проти дітей та які впливають на них. Крім цього, розповідала про високі кількісні показники атак рф на школи та лікарні України. Також говорила про впровадження норм закону про «інтеграцію» освіти на окупованих територіях до системи освіти рф, яке здійснюється з пропагандистською метою. Зауважила, що Україна з міжнародними партнерами вибудовує мережу всеосяжної відповідальності за злочини агресора. Крім цього, мова йшла про викрадення, депортацію, незаконне  переміщення та позбавлення волі дітей та в цілому про політику рф по депортації дітей. А також про співпрацю на підтримку правосуддя – взаємодію з Міжнародним Кримінальним Судом на постійній основі, спільний превентивний план між Урядом України та Національною робочою групою ООН з моніторингу та  звітності щодо попередження та припинення грубих порушень прав дитини в Україні, план дій Bring Kids Back UA, міжнародну коаліцію за повернення українських дітей. Закликала студентів долучатися після закінчення Університету до органів прокуратури України, щоб разом будувати світле майбутнє нашої держави.

Засновник БО Save Ukraine, Уповноважений Президента України з прав дитини в 2014-2021 роках Микола Кулеба акцентував увагу на тому, що міжнародні конвенції та механізми щодо повернення дітей не працюють і немає єдиного прозорого алгоритму чи механізму, який дає реальну можливість повертати депортованих до рф українських дітей. Розповідав про те, що в рф змушували батьків змінювати українські свідоцтва про народження дітей на документи російського зразка, а дітям, яких вивозили без батьків, також змінювали документи, імена та відправляли у віддалені регіони, щоб знищити всі можливі сліди для їх пошуку.  Деяких дітей, які з моменту анексії Криму досягли повноліття, навіть ставили на військовий облік та відправляли на фронт воювати проти України. Закликав студентську спільноту до волонтерства з повернутими дітками БО Save Ukraine.  Зауважив, що повномасштабне вторгнення не лише проявило ті проблеми, які існували до нього, але й поставило перед нашою державою нові складні виклики у сфері забезпечення прав дітей.

Всі спікери заходу закликали не залишатись осторонь і долучитися до повернення в Україну дітей, яких рф вивезла силоміць, обманом чи шантажем, шляхом пропозицій по внесенню змін до чинного законодавства України або інших механізмів, які могли б стати дієвими.

Всіх учасників круглого столу надихнули запрошені спікери до роздумів та активних дій з доопрацювання та розвитку чинного законодавства України, щоб створити новий дієвий механізм у сфері безпеки загалом і забезпечення прав дітей зокрема.

Друга половина заходу була присвячена доповідям та обговоренню здобувачами освіти Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка актуальних питань забезпечення прав дітей в умовах широкомасштабної збройної агресії.

Щиро вдячні всім учасникам нашого круглого столу за бажання та можливість долучитися до нашого заходу.  Дуже знаково, що  напередодні Міжнародного дня захисту дітей ми зустрілись та обговорили надзвичайно важливі питання, це спонукатиме молоде покоління на пошук шляхів подолання та вирішення існуючих проблем заради збереження національної ідентичності.

Наші діти - це наше теперішнє та майбутнє! 💙